Het verhaal van (ART)

Al sinds 1620 wordt in Nederland Delfts Blauw gemaakt, ouderwets degelijk handwerk, vakmanschap wat over de hele wereld bekend is. Naast het Delfts Blauw worden producten veelkleurig (polychroom) en in andere monochrome kleuren gemaakt. Vanaf de start kent Delfts Blauw goede en minder goede tijden. Op dit moment is het product weer volop in de belangstelling aan het komen.

Eind 2004 woonde ik een bijeenkomst bij waarin de Citymarketing van de stad Amsterdam werd gepresenteerd en het daarbij behorende beeldmerk van Iamsterdam. Vanaf dat moment ging het Amsterdams Rood bij mij leven. Ik was erg enthousiast en ben kort daarna begonnen met een schilderij waarin de eerste contouren van het Amsterdams Rood al te zien zijn. In 2006 tijdens een brainstormsessie is dit Amsterdams Rood benoemd.

In de afgelopen periode heb ik veel boeken gelezen over de Nederlandse tegelindustrie in de afgelopen eeuwen, maar eveneens heb ik mij verdiept in de architectuur. Met een voorliefde voor de Amsterdamse School, de art déco en art nouveau stijl ben ik begonnen met het schilderen van gebouwen. Aangezien niet alleen de stad Amsterdam mooie architectuur bevat maar eveneens in de metropool Amsterdam prachtige onderwerpen te vinden zijn zoals Zaanse schans, Marker vuurtoren en de Amsterdamse Poort in Haarlem, zijn er nog voldoende ideeën voor nieuwe mooie Amsterdams Rode Tegels.

Tijdens het ontwikkeltraject heb ik een dagboek bijgehouden en aan diverse toevalligheden was geen gebrek. Voor familie, vrienden en collega’s heb ik tegels gemaakt als cadeau en hun reacties hebben mij gemotiveerd om het ART project voort te zetten.

Zijn er nooit rode producten gemaakt? Jawel, er zijn wel degelijk rode producten gemaakt door de Chinezen, maar ook in Nederland en in andere landen. Ik heb mijn tegels Amsterdams Rood genoemd enerzijds vanwege mijn passie voor deze prachtige stad, anderzijds omdat de kleur rood is verbonden aan de stad. Ik ben trots op mijn Amsterdams Rode Tegels en zal er hopelijk in mijn vrije tijd nog veel maken. Ik heb mogen ervaren wat ouderwets handwerk is, ik hoop dat wij dit blijven waarderen want het zou jammer zijn als dit verdwijnt. Tijdens mijn speurtochten op Internet heb ik mogen constateren dat er gelukkig meer mensen/verenigingen zijn die deze stelling ondersteunen en er moeite voor doen dit onder de aandacht te brengen.

Tenslotte heb ik nog een boodschap voor mensen, die nog nooit in Amsterdam zijn geweest. Amsterdam is een prachtige stad met een rijk verleden, heerlijk om doorheen te wandelen, te kijken en te genieten van de mooie dingen, die je ziet.